Trei motive pentru care te simți stresat atunci când încerci să te relaxezi și ce poți face în acest sens

de: Ozana Mazilu
09 04. 2022

Ai încercat vreodată să te relaxezi, doar ca să te simți copleșit de sentimentul de stres și de gânduri negative? Se pare că mulți dintre noi experimentăm asta, motiv pentru care unii au inventat sintagma „relaxarea stresului”. Iată ce trebuie să faci când ești stresat, chiar și când încerci să te relaxezi.

Chiar dacă relaxarea stresului este un termen nou, el descrie anxietatea indusă de relaxare, care a fost studiată de ani de szile. Se dovedește, prin studii, că acest lucru se întâmplă între 30% și 50% dintre oameni atunci când încearcă să facă lucruri relaxante, provocând simptome de stres (cum ar fi bătăile rapide ale inimii sau transpirația). Acest lucru se poate transforma într-un cerc vicios, distructiv, în care nu pot atenua stresul pe care îl experimentează, ceea ce ar putea duce la apariția mai multor emoții negative și atacuri de panică.

Nu toată lumea va experimenta relaxarea stresului. Unele cercetări sugerează chiar că persoanele care au anxietate pot fi mai predispuse la aceasta. Dar iată doar câteva dintre motivele pentru care se întâmplă și ce poți face pentru a trece peste.

Negi că ești stresat

A pretinde că o problemă nu există – cunoscută și sub numele de negare – este una dintre cele mai puțin eficiente strategii de a face față stresului. În cazul relaxării stresului, acest lucru ar putea fi negarea că ești stresat de la început.

Perioadele scurte de negare ne pot ajuta, de fapt, să ne adaptăm la schimbare. De exemplu, negarea poate ajuta o persoană să facă față emoțiilor după ce a experimentat moartea cuiva apropiat. Dar atunci când negarea este folosită frecvent pentru a face față factorilor de stres zilnic, îi poate lăsa pe oameni să se simtă perpetuu blocați.

Când ești în negare, corpul tău continuă să trimită semnale de stress, pentru a te îndemna să acționezi și să-ți rezolvi problemele. Acesta este motivul pentru care încercarea (și eșuarea) să te relaxezi, în loc să abordezi efectiv cauzele stresului, te poate face să te simți mai stresat.

Iată cum să remediezi acest lucru:

Recunoști că simptomele de stres pot fi de ajutor. Corpul tău încearcă să te alerteze că o problemă trebuie rezolvată, așa că își activează toate resursele fiziologice pentru a te ajuta să faci asta. De exemplu, o frecvență cardiacă crescută ajută corpul să transporte mai mult sânge oxigenat către creier, astfel încât creierul să poată găsi o soluție rapidă la problemele care îți provoacă stres.

Notează-ți cele mai profunde gânduri și sentimente asociate cu stresul tău. Acest lucru te va ajuta să înțelegi sursa stresului, astfel încât să poți face față. De exemplu, nu are niciun rost să faci zilnic meditație pentru a elimina stresul, dacă cauza stresului tău este suprasolicitarea. În acest caz, vorbirea efectivă cu un manager sau un coleg pentru a-ți ajusta volumul de muncă ar ajuta la eliberarea stresului mai mult decât ar putea face activitățile relaxante.

Gândește în afara cutiei. Când suntem stresați, am putea crede că doar anumite activități (cum ar fi meditația sau exercițiile fizice) ne pot ajuta să ne relaxăm. Dar să vorbești cu prietenii sau cu familia sau să folosești o aplicație sau o resursă online, ar putea fi o modalitate mai bună de a-ți aborda stresul și de a te ajuta să te simți mai bine.

Îți faci griji pentru ceea ce vor spune alții

Cei mai mulți dintre noi avem ceva care ne pasionează – fie că este munca noastră sau chiar un hobby. Dar motivul pentru care ești motivat să faci aceste lucruri este important.

Unii oameni își urmăresc pasiunea pentru că doresc, fie că este pentru a se îmbunătăți sau pentru a învăța o nouă abilitate. Dar alții pot să-și urmeze pasiunea doar pentru că doresc recunoaștere de la alți oameni. Persoanele cu anumite tipuri de personalitate pot fi mai predispuse la obsesia pentru pasiunea lor. Alții pot, pur și simplu, să urmeze o anumită validare, pentru a obține laude de la colegii lor sau chiar pentru a-și dovedi valoarea prietenilor sau familiei.

Problema în a-ți urma o pasiune dintr-un motiv greșit este că poate determina o persoană să se împingă până la limită – ceea ce ar putea însemna să lucreze, în ciuda faptului că este bolnav sau să nu-și ia timp liber pentru a scăpa de stres. Acest lucru poate face dificil și stresant să te relaxezi – ca și cum aț pierde timpul care ar putea fi petrecut urmându-ți pasiunea, atunci când încerci să faci lucruri relaxante. S-ar putea chiar să fii îngrijorat că oamenii vor gândi rău despre tine pentru că ți-ai luat concediu. În cele din urmă, acest lucru îți poate afecta negativ bunăstarea.

Pentru persoanele care simt așa, o scurtă „pauză mentală” de la ceea ce te pasionează poate fi de ajutor. Pauza nu trebuie să fie lungă și nici nu trebuie să implice să faci ceva pe care îl vezi în mod necesar relaxant. Dar luarea chiar și a pauzelor scurte te poate ajuta să simți, în cele din urmă, că este în regulă să iei din când în când pauză de la pasiunea ta pentru a te scăpa de stres și a te relaxa.

Nu te poți hotărî

Atunci când iau o decizie, unii oameni nu se pot abține să nu exploreze toate opțiunile posibile care le sunt disponibile – cunoscute sub numele de maximizarea gândurilor. Acest lucru se poate întâmpla chiar și atunci când încerci să alegi ceva relaxant de făcut. Chiar și după ce ai ales ceva, s-ar putea să te gândești la celelalte opțiuni, întrebându-te dacă altceva te-ar fi ajutat să te simți mai relaxat. Deci, în loc să-ți relaxezi mintea, te stresezi și mai mult.

Pentru o persoană care are un obicei de a maximiza, s-ar putea să se gândească la toate celelalte lucruri pe care trebuie să le facă în acea zi, în loc să se relaxeze, ceea ce poate duce la sentimente de stres.

Iată cum să rezolvi asta:

Limitează numărul de decizii pe care trebuie să le iei în ziua în care vrei să faci ceva relaxant. Sau chiar planifică când vei face ceva relaxant (cum ar fi vizionarea unui film sau meditația) și cât timp vei face acest lucru. Acest lucru poate face mai ușor să te relaxezi când va veni momentul, deoarece vei ști că nu amâni alte lucruri.

Amintește-ți de ce încerci să te relaxezi. Sănătatea ta este importantă, așa că amintirea acestui lucru te poate ajuta să te simți mai puțin stresat în timp ce încerci să faci o activitate relaxantă.

Partea bună este că, chiar dacă relaxarea provoacă anxietate, ea poate avea totuși un efect pozitiv asupra sănătății mintale și te poate ajuta chiar să crești ca persoană. Cel mai important lucru este să găsești o activitate relaxantă care îți place. Fie că este vorba despre gătit, grădinărit sau chiar alergare, este important să te ajute să te îndepărtezi de stresul cotidian.